download (6)

Vad är SEO?

SEO som står för Search Engine Optimization, på svenska sökmotorsoptimering är en teknik som handlar om att få hemsidor att ranka bättre hos sökmotorer som Google. SEO handlar i princip om att få hemsidor att ranka så högt som möjligt på Google för utvalda sökord. I den här guiden så går vi grundligt igenom vad SEO är för något och hur det fungerar. 

Hur fungerar SEO?

SEO eller sökmotorsoptimering fungerar via en algoritm som Google har utvecklad för att visa de mest relevanta sökresultaten för olika sökord på Google. SEO är en process som tar tid och det finns många faktorer som spelar in för att man ska kunna ranka högt på Google på viktiga sökord. När man jobbar med SEO så gäller det att ha sin hemsida så optimerad som möjligt och hålla sajten relevant för sitt ämne. 

Så SEO optimerar man en hemsida:

Nedan följer ett par tips för hur man kan optimera sin hemsida för att ranka högre på Google:

Bra hemsida

Det är viktigt att ha en hemsida som är optimerad för SEO. För att ett Tema ska vara optimerat för sökmotorsoptimering så är det viktigt att hemsidan laddar snabbt och har en bra prestanda i övrigt. Man ska undvika överflödig kod och ha en bra webhost så att hemsidan laddar bra även på mobiltelefoner. 

Optimerat innehåll 

Det är viktigt att man har bra och relevant innehåll på sin hemsida och att strukturera sitt innehåll på ett bra sätt så att läsaren får svaren de söker. För att en hemsida ska ranka bra hos Google så är det viktigt att lägga till nytt innehåll i form av nya sidor eller inlogg och uppdaterat gammalt innehåll med ny information. Det är viktigt att texterna är tillräckligt långa och att de täcker alla möjliga frågor som är relevanta för sökordet. 

Backlinks 

Backlinks är länkar från andra hemsidor som pekar mot din hemsida. De flesta köper länkar från nyhetssajter och bloggar som sponsrat innehåll. Ju fler starka backlinks en hemsida har från releventa sajter med hög auktoritet hos Google desto bättre rankar den. Det är dock viktigt att länkarna kommer från relevanta sajter eller nyhetssajter som rankar bra hos Google. Länkar från “spammiga” hemsidor kan rentav vara skadligt. Det är också viktigt att att välja bra ankartexter för länkarna och att hålla en jämn takt när man bygger länkar till sin sajt. 

Interna länkar 

Det är viktigt att ha interna mellan sina olika sidor för att Google enklare ska förstå vad sidorna handlar om. 

Rubriker 

Rubrikerna är väldigt viktiga för SEO, och man delar upp rubrikerna i olika hierarkier, H1, H2, H3, H4, H5 och H6. De viktigaste sökorden ska finnas i H1an och H2orna för bäst optimering. 

Hur lång tid tar det att se resultat från SEO?

Sökmotorsoptimering är ingenting som går snabbt utan det är ett konstant jobb där resultaten ofta kommer långsammt. Hur lång tid det tar att se resultat beror på en rad olika faktorer, bland annat: 

  • Erfarenhet – En person som har längre erfarenhet av att jobba med SEO kan få resultat snabbare än någon som aldrig har arbetat med sökmotoroptimering. 
  • Nishe – Om det är en nishe med låg konkurrens så kan man få resultat snabbare än om det är en nishe med hög konurrens.
  • Budget – Ju större budget man har, desto mer innehåll kan man producera och man kan även köpa flera länkar, vilket båda är starka faktorer för att lyckas bra inom SEO.

Är det enkelt att lära sig SEO?

Ja, SEO (sökmotoroptimering) är något man kan lära sig utan förkunskaper, men att bli riktigt bra på det kan ta tid och övning. SEO innebär en kombination av tekniska, analytiska och kreativa färdigheter, och det är ett område som ständigt förändras när sökmotorer uppdaterar sina algoritmer. Här är en översikt av hur det kan vara att lära sig SEO:

Grundläggande koncept är lätt att förstå

Nybörjarvänliga delar av SEO, som att förstå nyckelord (keywords), meta-taggar, och sidtitlar, är enkla att komma igång med. Det finns gott om gratis resurser som ger en bra introduktion till dessa grundläggande koncept. Plattformar som Moz, Ahrefs och Google erbjuder guider och verktyg för att komma igång.

Tekniska aspekter kan kräva mer tid

När man går vidare till teknisk SEO kan det bli mer komplicerat. Tekniska områden som sidstruktur, URL-hantering, sidladdningstid och mobilanpassning kräver en viss förståelse för hur webbplatser byggs. Det kan kräva mer tid, men det är möjligt att lära sig det med rätt resurser och tålamod.

Löpande anpassning och strategiskt tänkande

SEO är inte en ”sätt och glöm” process – sökmotoralgoritmer förändras, och konkurrenter förändrar sina strategier. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad. Det kan vara utmanande men också spännande, och för dem som är intresserade av dataanalys och digital marknadsföring blir det snabbt en fördel att förstå hur man kan analysera och optimera efter resultat.

Många resurser och verktyg gör det lättare att komma igång

Idag finns mängder av verktyg och kurser som kan guida dig igenom hela SEO-processen steg för steg, som exempelvis Google Analytics, Google Search Console, SEMrush och Yoast SEO för WordPress. Dessa gör det enklare att förstå effekten av optimering och att identifiera förbättringsområden.

Övning och experimentering ger resultat

Att jobba praktiskt och experimentera på en egen webbplats eller blogg kan vara ett bra sätt att lära sig SEO. Genom att testa olika strategier och följa upp på vad som fungerar (eller inte fungerar) kan du snabbt förbättra dina färdigheter.

Att lära sig SEO är alltså absolut möjligt, och om du börjar med grundläggande koncept och arbetar dig vidare till mer avancerade områden kommer du successivt att förstå hur du kan påverka din webbplats synlighet och prestation.

On-page och Off-page SEO

  • On-Page SEO: Detta inkluderar optimering av innehåll och struktur på enskilda sidor. Nyckelkomponenter är att använda relevanta sökord, skapa engagerande och värdefullt innehåll, använda rubriker, meta-beskrivningar, och att säkerställa att bilder är optimerade.
  • Off-Page SEO: Denna del handlar om externa faktorer som påverkar en webbplats ranking, såsom länkar från andra webbplatser (backlinks), sociala signaler och andra externa referenser. Kvalitativa backlinks från trovärdiga källor kan förbättra en webbplats auktoritet och ranking.