Ulf Kristersson i en park

Har du koll på detta om Ulf Kristersson?

Vem är Ulf Kristersson?

Ulf Hjalmar Ed Kristersson (född 29 december 1963) är en svensk politiker som har suttit som statsminister i Sverige sedan oktober 2022. Han är ledare för Moderaterna, och var tidigare socialförsäkringsminister 2019–2021.

Kristersson har arbetat för att stärka ekonomin, minska arbetslösheten och öka socialförsäkringen i Sverige. Han har också fokuserat på att förbättra den offentliga hälsovården, öka tillgången till utbildning och investera i infrastruktur. Dessutom har han drivit på för ökat internationellt samarbete kring frågor som klimatförändringar och global säkerhet.

Har Ulf Kristersson familj?

Ulf Kristersson är en svensk politiker som har suttit som statsminister i Sverige sedan oktober 2022. Han föddes i Lund, Skåne län, som äldst av tre barn till Lars Kristersson (1938–2015) och Karin Kristersson. Familjen flyttade fem år senare till Torshälla utanför Eskilstuna. Han är gift med Birgitta Ed, som han delar ett barn med som heter Siri.

Kristersson är också stolt förälder till tre adoptivdöttrar från Kina. Utöver sin politiska karriär tycker han om att jaga, springa och umgås med sin walesiska Springer Spaniel.

Var bor Ulf Kristersson?

Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare och har flyttat in i Sagerska palatset tillsammans med sin fru Birgitta Ed. De tidigare bodde de i en villa i Strängnäs som ägs av Ulf och Birgitta. Huset är 246 kvadratmeter stort och ligger på en stor tomt. Ulf har målat mycket hemma för att göra det personligt, men han har inte råd att bo så lyxigt som andra partiledare.

Statsministerns bostad har utsetts till ett skyddsobjekt och beväpnade vakter finns utanför huset. Det är dock inte bara lyx som människor får när de röstar på Moderaterna, det handlar om grundläggande boende som allmänt ägt boende och villaboende.

Vad har Ulf Kristersson för utbildning?

Kristersson gick ut gymnasiet på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna och tog sedan en fil.kand. i nationalekonomi från Uppsala universitet 1988. Efter examen valdes han till ordförande i Moderata ungdomsförbundet och tjänstgjorde som plutonschef vid Svenska arméns I19 Infanteriregemente i Boden.

Utöver sin politiska karriär har Kristersson haft flera uppdrag inom näringslivet, bland annat styrelseordförande för Fabege AB och styrelseledamot i Investor AB. Han var också socialförsäkringsminister 2006-2014 och hälso- och socialminister 2014-2018 innan han blev Sveriges statsminister 2022.

Vad tycker Ulf Kristersson om Nato?

Tisdagen den 7 mars tog Sveriges statsminister Ulf Kristersson emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Stockholm. Under besöket diskuterade de två möjligheten att Finland och Sverige går med i Nato. Statsminister Kristersson sa att det har stått klart sedan Natos toppmöte i Madrid i juni att Turkiets motstånd mot svenskt medlemskap har varit ett stort hinder. Han tror att Finland sannolikt går med i Nato före Sverige, men han hoppas på ”snabb ratificering” av svenskt medlemskap när Turkiets valresultat väl är klart.

Statsminister Kristersson sa också att NATO-medlemskapet kommer att förbli en prioritet för hans nya regering, och han planerar att söka en förklaring från Ungern till varför dess parlament försenar ratificeringen av svensk anslutning. Generalsekreterare Stoltenberg uttryckte sitt stöd för att både Finland och Sverige går med i Nato och sa att det var ”dags att välkomna dem som allierade”

Hur ser Ulf Kristerssons CV ut?

Ulf Kristersson är den nuvarande statsministern i Sverige och har haft detta uppdrag sedan oktober 2022. Han är ledare för Moderaterna, ett av de största partierna i Sverige, och har varit medlem av riksdagen sedan 2014. Ulf Kristersson är född 1963 i Lund och bor nu i Strängnäs tillsammans med sin fru och tre barn.

Ulf Kristerssons CV innehåller en rad olika befattningar som han haft under sitt liv. Han har tjänstgjort som plutonchef vid S 1 under sin värnplikt, varit fil.kand på S:t Eskils skola i Eskilstuna 83 samt tidigare statssekreterare för Finansdepartementet. Förutom detta har han även haft olika politiska roller, bland annat som partiledare för Moderaterna sedan 2017 och riksdagsledamot sedan 2014.

Ulf Kristerssons CV ger en bra inblick i hans karriär och visar att han har lång erfarenhet inom politik och finanser. Det ger en god bild av vem Ulf Kristersson är som person och vilka mål han strävar efter som statsminister.