Bild på Sossar med Per Bolund till höger

Visste du detta om Per Bolund?

Vem är Per Bolund?

Per Bolund är en svensk politiker för Miljöpartiet de gröna. Han föddes den 3 juli 1971 i Hässelby, Stockholms län och är biolog av utbildning. Bolund har tjänstgjort som miljö- och klimatminister, samt som minister för finansmarknader och bostadsfrågor mellan 2014-2021. Han har även erfarenhet inom områdena hållbar infrastruktur, trafik och utveckling.

På Instagram har Per Bolund 14 000 följare och på Facebook 6 284 gillar. På Flickr finns det pressbilder på honom som visas upp för allmänheten.

Per Bolund är ett viktigt ansikte för Miljöpartiet de gröna och hans arbete har bidragit till att stärka miljöfrågornas status i Sverige.

Var bor Per Bolund?

Per Bolund bor i Älvsjö, söder om Stockholm, med sin sambo Åse Ahlstrand och deras tre barn: Saga, Elsa och Leo. Per föddes den 3 juli 1971 i Hässelby i Stockholms län och flyttade till sin nuvarande villa eller småhus för 19 år sedan. Han är en svensk politiker (miljöpartist) och biolog som var miljö- och klimatminister mellan 2019-2023.

Har Per Bolund familj?

Ja, Per Bolund har en sambo och tre barn. Han bor i Älvsjö, söder om Stockholm, med sin sambo Åse Ahlstrand och parets tre barn: Saga, Elsa och Leo.

Per Bolund har en lång karriär inom politik och miljöfrågor. Innan han blev politiker utbildade han sig till biolog och hans föräldrar är professor Lars Bolund, en genetiker vid Aarhus Universitet, och professor Christina Bolund.

Vad kör Per Bolund för bil?

Per Bolund är en inflytelserik svensk politiker som har varit Sveriges vice statsminister och som miljöminister. Nyligen sågs han köra en Candela, en ny elbil som vinner inslag på marknaden.

Är Per Bolund miljonär?

Per Bolund är inte miljonär. Han är en svensk politiker för Miljöpartiet som har tjänat som vice premiärminister och minister för miljö. Han har dock haft stor inverkan på ekonomin i Sverige, från att införa lägre moms för reparationer till att hjälpa till med att plugga upp bostadsgapet.

Vad har Per Bolund för utbildning?

Per Bolund har en bakgrund som biolog och hans föräldrar är den Aarhus Universitetets genetiker professor Lars Bolund och medicinska professor Christina Bolund. Han utbildade sig till doktor nivå vid Ekologi, Miljö och Växtvetenskapsavdelningen vid Stockholms universitet mellan 2000-2002.

Bolund har även en bakgrund inom finansmarknaden och konsumentministeriet där han tjänstgjort som biträdande finansminister. Han har även använt sin utbildning för att bidra till samhällets sociala hållbarhet.

Vilka är Per Bolunds tidigare ämbeten?

Per Bolund har haft ett flertal ämbeten under sin politiska karriär. Han var tidigare finansmarknadsminister och biträdande finansminister från 2014 till 2019, samt Sveriges bostadsminister från 2019 i regeringen Löfven I respektive II.

Bolund har även varit ledamot av finansutskottet och riksdagsledamot. Han har dessutom varit miljö- och klimatminister, samt språkrör för Miljöpartiet 2021.

Hur ser Per Bolunds cv ut?

Per Bolunds CV är ett omfattande dokument som innehåller information om hans bakgrund och erfarenheter. Det innehåller information om hans utbildning, arbete och uppdrag samt andra relevanta detaljer. Hans CV visar att han har en magisterexamen i biologi från Stockholms universitet och University of Stirling, Skottland. Han har dessutom följt två kurser vid Harvard Kennedy School of Government. Per Bolunds CV visar att han har arbetat som forskningsassistent, miljöstrategiska studier, hållbara transporter och hållbar stadsutveckling sedan 1997 till 1999. Han har även varit minister för finansmarknader och konsumentfrågor samt vice finansminister sedan 2014.

Vilka är Per Bolunds föräldrar?

Per Bolund är en svensk politiker för Gröna partiet. Innan han blev politiker utbildade han sig som biolog, och hans föräldrar är professor Lars Bolund, genetiker vid Aarhus universitet, och professor Christina Bolund. Hans farfar Axel Bolund var gift med Elisabet Helena Sjödin.

Vad tycker Per Bolund om situationen i Ukraina?

Per Bolund, riksdagsledamot i Sverige, har uttryckt sin åsikt om situationen i Ukraina. Han menar att investeringar i gröna initiativ är nödvändiga inte bara för klimatet och landets välfärd, utan också för att komma till rätta med konflikten. Han har också uttalat sig mot Rysslands invasion av Ukraina och noterat att den internationella opinionen av president Vladimir Putin och Ryssland blev mycket mer negativ efter detta agerande.

På president Bidens klimattoppmöte talade Per Bolund om hur Sverige tar steg för att minska sina koldioxidutsläpp och investera i förnybara energikällor. Han lyfte också fram hur cykeln har blivit ett kraftfullt verktyg mot rysk aggression i Ukraina, där människor använder den som en symbol för solidaritet med de som drabbats av kriget.

Sammantaget anser Per Bolund att investeringar i gröna initiativ och stöd till ukrainska medborgare genom solidaritetsdemonstrationer är viktiga steg för att komma tillrätta med konflikten i Ukraina.

Vad tycker Per Bolund om Nato?

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, är kritisk till ett svenskt Natomedlemskap. Han anser att det bästa för Sverige är att inte gå med i Nato. I sin partiledarstale lovade han att stå upp för de som är oroliga för en svensk Nato-ansökan och utlovade en miljardsatsning för klimatet.

Bolund har lämnat ett eget Natoförslag som innebär att kärnvapen ska förbjudas i Sverige. Han vill också att frågan om Nato avgörs i valet, så att svenska folket kan bestämma om landet ska gå med eller inte.

Miljöpartiet anser fortfarande att Sverige inte borde gå med i Nato, men man vill inte dra tillbaka ansökan helt och hållet. Istället har partiet lagt fram ett alternativ som skulle möjliggöra för Sverige att bli medlem på andra villkor än de som Socialdemokraterna har ställt upp på.