putin, the president of russia, politics-2972184.jpg

De vanligaste frågorna om Vladimir Putin

Vem är Putin?

Vladimir Putin är den nuvarande presidenten i Ryssland. Han har varit president sedan 7 maj 2012 och tidigare premiärminister från 1999 till 2000, president från 2000 till 2008 och premiärminister igen från 2008 till 2012. Putin är en kontroversiell politiker som har försökt att stärka Rysslands militära styrka, ekonomiska makt och globala inflytande.

När är Putin född?

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 i Leningrad, Sovjetunionen (nuvarande Sankt Petersburg, Ryssland). Han är en rysk politiker och tidigare underrättelseofficer som tjänar som landets nuvarande president. Putin har haft en lång och framgångsrik karriär inom politik och underrättelsetjänst.

Hur lång är Putin?

Vladimir Putin är 1,70 meter lång. 

Hur länge har Putin varit president?

Vladimir Putin har varit president i Ryssland sedan 2012. Han blev vald till sin tredje period som president den 4 mars 2012 och har sedan dess styrt landet. Putin försöker nu att förlänga sitt mandat ytterligare, vilket många kritiker ser som ett hot mot demokratin i Ryssland.

Hur många barn har Putin?

Vladimir Putin har två döttrar, Mariya och Yekaterina. Under sin långa politiska karriär har Putin alltid hållit sina barn utanför rampljuset, även om det finns rapporter om att han skulle ha upp till fem barn med den tidigare olympiska gymnasten Alina Kabaeva. Putin har aldrig offentligt erkänt sina barn, men media har rapporterat om de två döttrarna som föddes under hans äktenskap med Lyudmila Putina. Båda döttrarna är nu vuxna och Mariya är en medicinsk forskare medan Yekaterina är en framgångsrik affärskvinna.

Vad vill Putin?

Vladimir Putin har varit president i Ryssland sedan den 7 maj 2012. Före detta var han premiärminister från 1999 till 2000, president från 2000 till 2008 och premiärminister igen från 2008 till 2012. Putin har haft ett antal möten med andra ledare runt om i världen för att diskutera olika konflikter och problem som påverkar Ryssland.

Putin har även stöttat ett antal internationella initiativ för att lösa konflikter, inklusive en plan för att lösa konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Han har även stöttat Kim Jong Uns regim i Nordkorea och tagit itu med de humanitära kriserna som drabbar landet.

En annan sak som Putin vill uppnå är att minska effekterna av de ekonomiska sanktioner som västvärlden har infört mot Ryssland. Han har gjort detta genom att skapa nya affärsmöjligheter för ryska företag genom att etablera samarbeten med andra länder, inklusive Kina.

Vad vill Putin med Ukraina?

Vladimir Putin har haft ett ökat intresse för Ukraina under de senaste åren. Det började med att han stödde separatistiska rörelser i landet och ledde till en militär invasion 2022. Sedan dess har Putin fortsatt att försöka påverka Ukrainas politik, ekonomi och säkerhet. Han har också försökt att underminera landets relationer med väst genom att stärka sin militära närvaro och genom att utnyttja olika former av diplomatisk press.

Putin vill se en starkare rysk närvaro i Ukraina, men hans strategi är inte helt klar. Det verkar som om han vill destabilisera landet för att skapa osäkerhet och splittring mellan regioner, vilket skulle gynna Ryssland på lång sikt. Han har också använt sig av taktiska kärnvapen som ett hot mot Ukrainas grannar, samtidigt som han letar efter vapen från Nordkorea för att styrka sin militära position.

Vilken cancer har Putin?

Den exakta typen av cancer som Putin kämpar mot har ännu inte bekräftats, men rapporter tyder på att han kan lida av cancer i bukspottkörteln och/eller sköldkörteln. I november 2022 rapporterade New York Post att Kreml hade läckt e-postmeddelanden som indikerade att Putin kämpade mot både bukspottkörtelcancer och Parkinsons sjukdom. Danska och ukrainska underrättelsetjänster tror också att han lider av en dödlig sjukdom, troligen sköldkörtelcancer, eftersom symtomen inkluderar heshet i rösten, svårigheter att svälja, smärta i halsområdet och uppkomsten av en tjock knöl i sköldkörtelområdet.

I dagsläget finns det ingen officiell bekräftelse på vilken typ av cancer Vladimir Putin lider av eller hur långt den kan vara. Tills dess kan allt vi göra är att spekulera i vilken typ av inverkan detta kan ha på Rysslands framtid och dess relation med andra länder runt om i världen.

Vilka språk kan Vladimir Putin?

Vladimir Putin kan tala ryska, tyska och engelska. Hans modersmål är ryska eftersom han föddes i Leningrad, Sovjetunionen (nuvarande Sankt Petersburg, Ryssland). Han lärde sig tyska från en språkskola och har ofta berömts för sin flytande engelska. Det finns rapporter om att Putin också kan prata svenska, men det har inte bekräftats officiellt.

Var gömmer sig Putin?

Vladimir Putin har blivit mer isolerad och tillbakadragen efter att ha lider av biverkningar från medicinsk behandling som har lämnat honom ”yr och svag”. Det ryktas att han har flera bunkrar i Sibirien, en som är ansluten till den nya flytande terminalen vid Sabetta på Yamal-halvön och den andra är en hemlig bunker under jorden. Det sägs att Putin gömmer sig tillsammans med sin älskarinna Alina Kabaeva och deras fyra unga barn i Schweiz.

Det finns många teorier om varför Putin valde att gömma sig. Enligt Abbas Gallyamov, en rysk politisk analytiker och tidigare talarbetare för Putin som nu bor i Israel, tror han att det beror på de krav som ställs på honom av mödrar och hustrur till ryska soldater som skickats för att slåss i Ukraina under hans delvis mobilisering.

Vad händer om Putin dör?

Det första som skulle hända är att val skulle hållas för att bestämma en ny president. Den nuvarande konstitutionen säger att om presidenten dör eller avgår, måste val hållas inom tre månader. Det betyder att det potentiellt kan finnas en ny ledare på plats inom bara några månader.

Det är troligt att den som tar över efter Putin kommer att fortsätta många av hans politik, eftersom de kommer att ha valts av dem som stöder dem. Det är dock också möjligt att vissa ändringar också kan göras. Till exempel, om en oppositionskandidat vinner valet kan de välja att föra en annan politik än Putins administration.

Putins död kan också leda till ökade spänningar mellan Ryssland och dess grannar. Utan honom vid rodret kan andra länder känna sig modiga att vidta åtgärder mot Ryssland eller utmana dess auktoritet på vissa områden. Detta kan leda till ökad instabilitet i regionen och eventuellt till och med konflikter mellan nationer.

Varför krigar Putin?

Putin krigar för att uppnå politiska och ekonomiska mål. Han har använt militära styrkor för att försöka återta territorier som tidigare tillhörde Sovjetunionen, såsom Ukraina. Putin har också använt militära styrkor för att stödja regimer som han vill se segra i olika konflikter, såsom den mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Putin har också uttryckt en vilja att återskapa Rysslands status som en stormakt, genom att visa sin militära styrka och inflytande i regionen. Det har lett till ett antal konflikter med västmakterna, inklusive USA, Storbritannien och EU-länderna.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina är den mest omfattande av Putins krig. Den började när Putin invaderade Krimhalvön 2014, vilket ledde till internationella sanktioner mot Ryssland. Sedan dess har det varit en serie strider mellan ryska trupper och ukrainska regeringstrupper i östra Ukraina. Striderna har orsakat tusentals dödsfall och miljontals flyktingar från området.

Vad vill Putin med Sverige?

Sveriges och Finlands strävan efter medlemskap i Nato är raka motsatsen till vad Rysslands president Vladimir Putin önskade för sina grannar. Putin har gått ut med varningar om att Ryssland skulle svara in natura om Nato sätter upp militär infrastruktur i Finland och Sverige, men han har också sagt att Ryssland ”inga problem” har med att de två länderna går med i Nato.

Putins svar på att Finland och Sverige gick med i Nato verkar vara ett tecken på att han vet att hans krig i Ukraina har minskat hans makt. Trots detta varnade han ändå den västliga alliansen för att sätta upp militär infrastruktur i de två länderna, eftersom det kunde ses som ett hot mot Ryssland.

I slutändan är Putins mål för Sverige oklart. Han kanske vill upprätthålla goda relationer med landet eller så kanske han har andra planer i åtanke. Vad han än har för avsikter är det tydligt att Putin inte vill att Sverige och Finland ska gå med i Nato eftersom det kan utgöra ett hot mot den ryska säkerheten.

Hur mycket pengar har Putin?

Vladimir Putin har inte offentliggjort sin exakta förmögenhet, men det är allmänt antaget att han är en av världens rikaste människor. Han deklarerar en lön på cirka $140 000 per år, men experter tror att han har ett enormt förmögenhetsförråd som han gömmer bort. Det finns rapporter om att Putin har använt sina politiska positioner och nätverk för att skapa stora inkomster från olika affärsprojekt och investeringar.

Enligt USA Today uppskattades Putins nettoförmögenhet till $200 miljarder i juni 2022. En rysk miljardär, Oleg Deripaska, varnade dock för att Putins regim riskerar att ”lida av allvarliga ekonomiska konsekvenser” om man fortsätter bygga upp ett statskapitalism. Faktum är att G7-länderna, EU och USA införde stränga sanktioner mot Ryssland i april 2022 för att tvinga fram ekonomiska kostnader på Putins regim.

I mars 2023 dömdes fyra banker till fängelse i Schweiz som hade hjälpt en vän till Putin med att sätta upp en schweizisk bankkonto som misstas ha använts för penningtvätt.

När håller Putin tal?

Vladimir Putin har hållit tal om många olika ämnen under åren. Han har talat om ekonomi, politik, utrikespolitik och mycket mer. I mars 2023 gav Putin ett tal där han pratade om de sanktioner som staterna hade infört mot Ryssland och hur det kunde påverka landets ekonomi. Han har också talat om den intensifierade militära operationen i Ukraina och hur det kan påverka Rysslands arbetskraftsbrist.

Putin har också diskuterat cyberkrigsföring både globalt och nationellt, samtidigt som en läcka av ”Vulkan-filer” avslöjade Putins taktiker för cybervapen. Dessutom varnade en armenisk officiell Putin att han skulle gripas för ryska krigsbrott om han besöker Armenien.

Putin fortsätter att hålla tal om viktiga frågor som berör Ryssland och hela världen. Hans senaste tal handlade om de nyligen dömda bankirerna som hade hjälpt en av Putins vänner att upprätta schweiziska bankkonton.

Vem tar över efter Putin?

Frågan om vem som tar över efter Vladimir Putin är komplex. Den 17 mars 2023 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) en arresteringsorder på Putin för påstådda krigsförbrytelser i Ukraina. Detta har väckt spekulationer om vem som kan efterträda honom som president i Ryssland.

Putin har suttit vid makten sedan 2000 och hans nuvarande mandatperiod slutar 2024. Han har ännu inte meddelat om han kommer att kandidera för en fjärde period eller inte. Om han inte gör det är det troligt att hans efterträdare kommer att väljas inom det regerande partiet enat Ryssland. Möjliga kandidater inkluderar premiärminister Dmitrij Medvedev och försvarsminister Sergei Shoigu.

Vad händer om Putin använder kärnvapen?

Vladimir Putin har inte använt kärnvapen sedan Sovjetunionens upplösning, men det finns fortfarande stor oro för att han skulle kunna göra det. Om Putin använder kärnvapen skulle det leda till en global katastrof. Det skulle orsaka enorma materiella och mänskliga förluster, samtidigt som det skulle underminera internationell lag och säkerhet. Konsekvenserna av ett sådant beslut skulle vara oförutsägbara och farliga. För att förhindra att Putin använder kärnvapen är det viktigt att den internationella gemenskapen fortsätter att stå upp mot Rysslands aggressioner och strider i Ukraina.

Varför vill Putin ha Gotland?

Rysslands intresse för Gotland bottnar i dess strategiska läge i Östersjön. Gotland, beläget mellan Sverige och Ryssland, ses som en nyckelpunkt för tillträde till resten av Östersjöområdet. Som sådan har Rysslands president Vladimir Putin uttryckt intresse för ön och varnat Nato för att förstärka sin närvaro i både Sverige och Finland. Detta har lett till ökad militarisering av Gotland av Sverige, samt rädsla för att Ryssland kan försöka ockupera ön igen, som det gjorde under finska kriget 1808. Även om Sverige inte tror att Ryssland har planer på att attackera Gotland, har Putins agerande fick dem att ompröva sin försvarsstrategi och vidta åtgärder för att skydda sina gränser.

Varför dödar ingen Putin?

Det är ett svårt fråga att svara på. Putin har varit president i Ryssland sedan 1999 och har styrt landet med en hård hand. Han har också försökt att expandera Rysslands inflytande utanför sina gränser, som i Ukraina, vilket har lett till omfattande kritik från västvärlden. Trots detta är det inte möjligt att ta bort honom genom våld, eftersom han har stark stöd från den ryska befolkningen och regeringen. Dessutom finns det inget lagligt sätt att ta bort honom från makten, eftersom han är vald av folket.